skip to Main Content

WAO mengalu-alukan komitmen kerajaan ke arah meluluskan kesalahan Anti-Menghendap (Stalking)

Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO) mengalu-alukan pengumuman kerajaan bahawa satu memorandum jemaah menteri berkaitan menjenayahkan tindakan menghendap kini sedang dalam perancangan.

Pengumuman yang diumumkan oleh Datuk Seri Rina Harun, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) di Dewan Rakyat pada 21 Julai 2020, dalam maklum balas bertulis kepada soalan daripada Ahli Parlimen Batu Kawan Kasthuri Patto mengatakan kertas kerja kabinet kini sedang disediakan oleh Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU), Jabatan Perdana Menteri.

Kami menyeru kerajaan, khususnya Datuk Seri Rina Harun dan Menteri Undang-Undang YB. Dato’ Takiyuddin Hassan supaya mengutamakan penggubalan undang-undang ini.

Dengan menjenayahkan tindakan menghendap akan melindungi rakyat Malaysia, selaras dengan amalan antarabangsa dan ianya disokong penuh oleh petugas barisan hadapan kerajaan dan NGO.

Menghendap bukanlah satu jenayah di Malaysia. Oleh itu, sekiranya seseorang berkali-kali menghubungi, mengekori, atau kerap kali muncul di tempat anda – yang mana ianya mendatangkan ketakutan atau tekanan emosi – tidak banyak yang boleh dilakukan oleh pihak berkuasa. Sekarang juga masih belum ada peruntukan undang-undang untuk mangsa hendap mendapatkan perintah menjauhkan diri.

Menjenayahkan menghendap akan meletakkan Malaysia selaras dengan amalan antarabangsa. Negara-negara yang sudah memiliki peruntukan undang-undang mengenai menghendap termasuklah Filipina, Jepun, Australia, Afghanistan, India, Singapura, Mongolia, Amerika Syarikat, Kanada, New Zealand, Afrika Selatan, Jerman, Republik Czech, dan Britain.

Penggubalan undang-undang ini telah bermula sejak 2019. Proses ini telah dikoordinasikan oleh jawatankuasa yang terdiri daripada pihak-pihak berkepentingan yang pelbagai termasuklah BHEUU, KPWKM, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Pejabat Peguam Negara, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), Kementerian Dalam Negeri, Majlis Peguam Malaysia, dan WAO.

Menggubal undang-undang perlindungan terhadap menghendap telah menerima sokongan tidak berbelah bagi daripada ramai Ahli Parlimen dari setiap parti politik. Ahli-ahli Parlimen di bawah telah memberi sokongan terbuka dalam menjenayahkan menghendap:

Datuk Liew Vui Keong, Kasthuri Patto, Hannah Yeoh, Datuk Seri Wan Azizah, Datuk Seri Rohani Karim, Dato’ Sri Azmin Ali, Wong Chen, Maria Chin Abdullah, Dato’ Sri Bung Moktar, Datuk Seri Ahmad Maslan, Dr Hasan Bahrom, Thomas Su, Wong Tack, Fahmi Fadzil, Shamsul Iskandar, P. Prabakaran, Haji Ustaz Hasanuddin, Alice Lau, Chan Ming Kai, Larry Sng, Syed Ibrahim, Sim Tze Tzin, Wong Shu Qi, Wong Kah Who, Ma’mun Sulaiman, Charles Santiago, Sivarasa Rasiah, Darell Leiking, and Baru Bian (and Ahli Parliamen pada masa itu Siti Mariah and Khoo Soo Seang).

 

Mengenai Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO)

Sejak tahun 1982, Pertubuhan Pertolongan wanita telah menyediakan rumah perlindungan, kaunseling, dan bantuan krisis percuma kepada wanita dan kanak-kanak yang mengalami penderaan. Kami membantu wanita dan anak-anak mereka membina semula hidup yang terselamat daripada keganasan rumahtangga, rogol, pemerdagangan, dan pelbagai penganiayaan lain. Pengajaran daripada pengalaman wanita-wanita yang tidak bernasib baik ini, kami ingin membela nasib mereka dengan menambah baik polisi awam dan mengubah cara berfikir masyarakat. Bersama, kita mengubah kehidupan.

Hubungi Hotline WAO di talian 03 7956 3488 atau SMS/Whatsapp TINA di talian 018 988 8058 jika anda atau kenalan anda sedang mengalami penderaan. Untuk maklumat lanjut, lawati https://wao.org.my

 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungit:

Natasha Dandavati, Head of Campaigns

natasha@wao.org.my

 

Yap Lay Sheng, Senior Research and Advocacy Officer

laysheng@wao.org.my / 60182747042

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back To Top